Relacja z I edycji (2015)

StartRelacja z I edycji (2015)

Pierwsza edycja konferencji “Żywienie w chorobach autoimmunizacyjnych. Między koncepcjami patofizjologicznymi a Evidence-Based Nutrition” odbyła się 27 listopada 2015 r. w Atheneum Gedanense Novum Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego.

Konferencja2015,1
Konferencja2015,1
Konferencja2015,2
Konferencja2015,2
Konferencja2015,3
Konferencja2015,3

Wydarzenie cieszyło się ogromnym zainteresowaniem. Wzięli w nim udział nie tylko studenci Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego, lecz także dietetycy z całej Polski. Konferencja odbyła się pod patronatem dziekan Wydziału lekarskiego prof. Marii Dudziak oraz dziekana Wydziału Nauk o Zdrowiu prof. Piotra Lassa.

Fragment notatki prasowej ze strony Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego

Tydzień temu odbyła się konferencja (...) pod wszystko mówiącym tytułem: “Żywienie w chorobach autoimmunizacyjnych. Między koncepcjami patofizjologicznymi a Evidence-Based Nutrition”. Ten temat jest szalenie ważny, ponieważ obecnie o chorobach autoimmunizacyjnych (ChAI) mówi i pisze się bardzo dużo. Niestety rzetelne informacje giną w potoku przeinaczeń i półprawd. A gdzieś tam w tym wszystkim są ludzie, którzy cierpią oraz specjaliści, którzy próbują im pomóc. Jednak czy ci ostatni opierają swoją wiedzą na najlepszych możliwych dowodach, czyli zgodnie z ideą Evidence-Based Nutrition? Niestety nie. I nie musi to wynikać ze złej woli, a zwyczajnie z faktu, że jakość dowodów w kwestii żywieniowego podejścia do ChAI jest bardzo niska. (...) Leczenie dietetyczne chorób autoimmunologicznych budzi duże nadzieje – należy jednak podchodzić do tego bardzo ostrożnie i czekać na kolejne badania na ten temat. Warto też zachęcać dietetyków odnoszących sukcesy z pacjentami ChAI do publikowania w prasie naukowej udokumentowanych opisów przypadków – taki apel wygłosili organizatorzy konferencji i ja się do niego przyłączam.

Fragment relacji Damiana Parola z konferencji

Pełna fotorelacja dostępna jest na naszym profilu na Facebooku.