Program konferecji

StartII edycja (26 XI 2016)Program konferecji
10:00 – Otwarcie konferencji

10:10 – Evidence-Based Nutrition

dr hab. med. Sylwia Małgorzewicz, prof. nadzw.
Katedra Żywienia Klinicznego, Gdański Uniwersytet Medyczny

10:30 – Witamina D – ile, kiedy i dlaczego?

dr hab. n. biol. Michał Żmijewski, prof. nadzw.
Katedra i Zakład Histologii, Gdański Uniwersytet Medyczny

11:00 – Selen – dwieście lat kariery pierwiastka o dwóch twarzach.

dr n. farm. Beata Ulewicz-Magulska
Katedra i Zakład Chemii Analitycznej, Gdański Uniwersytet Medyczny

11:30 – Witamina D w chorobach autoimmunologicznych.

mgr Natalia Szupryczyńska, dr hab. n. med. Zdzisław Kochan
Zakład Higieny Żywności, Katedra Żywienia Klinicznego, Gdański Uniwersytet Medyczny

11:50 – Przerwa kawowa

12:20 – Zespół cieknącego jelita a choroby autoimmunizacyjne. Fakty i nadinterpretacje.

Jakub Ruszkowski
SKN Patofizjologii i Reumatologii Doświadczalnej, Gdański Uniwersytet Medyczny

12:40 – Związek przepuszczalności jelit z nadwrażliwością pokarmową IgG-zależną u pacjentów dorosłych.

mgr Aleksandra Nowicka-Jasztal, mgr Jagna Skóra
Zakład Patologii i Reumatologii Doświadczalnej, Gdański Uniwersytet Medyczny



13:00 – Znaczenie żywieniowych czynników antyzapalnych i prozapalnych w leczeniu pacjentów ze stwardnieniem rozsianym

Paulina Hetwer, Monika Więckowska
Studenckie Koło Naukowe Poradnictwa Dietetycznego przy Zakładzie Higieny i Dietetyki Wydziału Lekarskiego Uniwersytetu Jagiellońskiego, Collegium Medicum Uniwersytetu Jagiellońskiego


13:20 – Dyskusja

13:50 – Reumatoidalne zapalenie stawów

prof. dr hab. med. Ewa Bryl
Zakład Patologii i Reumatologii Doświadczalnej, Gdański Uniwersytet Medyczny



14:20 – Znaczenie postępowania dietetycznego w terapii cukrzycy typu 1

Aleksandra Karczemna, dr Alicja Kucharska
Zakład Żywienia Człowieka, Warszawski Uniwersytet Medyczny



14:40 – Przerwa obiadowa

15:35 – Układ odpornościowy w starzeniu – rola mikrobiomu i diety

prof. dr hab. med. Jacek M. Witkowski
Katedra i Zakład Fizjopatologii, Gdański Uniwersytet Medyczny


15:55 – Patogeneza i przebieg autoimmunizacyjnego zapalenia tarczycy

dr hab. med. Dominik Rachoń, prof. nadzw.
Zakład Endokrynologii Klinicznej i Doświadczalnej, Gdański Uniwersytet Medyczny

16:15 – Żywienie i suplementacja chorych z autoimmunizacyjnym zapaleniem tarczycy

mgr inż. Anna Dutkowska
Zakład Endokrynologii Klinicznej i Doświadczalnej, Gdański Uniwersytet Medyczny

16:30 – Rola selenu w autoimmunizacyjnych chorobach tarczycy

mgr Justyna Luty
Katedra i Zakład Fizjopatologii, Gdański Uniwersytet Medyczny


16:50 – Dyskusja

17:00 – Nieswoiste zapalenia jelit

dr n. med. Marcin Folwarski
Zakład Żywienia Klinicznego i Dietetyki, Gdański Uniwersytet Medyczny

17:30 – Żywienie pozajelitowe z perspektywy pacjenta chorującego na NZJ.

Magda Sobieska
Stowarzyszenie „Apetyt na życie”



17:45 – Ukryte źródła glutenu – główna przyczyna nieprzestrzegania diety bezglutenowej przez pacjentów z celiakią

Katarzyna Gładyś1, Marek Guzek2, Krystian Adrych2, Zdzisław Kochan1
1 Zakład Higieny Żywności, Katedra Żywienia Klinicznego, Gdański Uniwersytet Medyczny
2 Klinika Gastroenterologii i Hepatologii, Gdański Uniwersytet Medyczny


18:00 – Dyskusja i zakończenie konferencji